Wereldtennisser Arantxa Rus komt titel verdedigen: ‘Ik heb mooie herinneringen aan vorig jaar’

2023 is voor Arantxa Rus een jaar om nooit te vergeten. Met maar liefst vijf titels, waaronder die van het prestigieuze WTA-toernooi van Hamburg, haalde de Monsterse volop het nieuws. Ook bij het BICT Groep ITF The Hague van vorig jaar stal Rus de show.  

,Ik heb heel mooie herinneringen aan vorig jaar. Het is voor mij natuurlijk een thuistoernooi en vroeger heb ik veel op de Rhijenhof rondgelopen. De finaledag van vorig jaar staat me nog het meeste bij”, zegt Rus. Daarop speelde ze tegen het Tsjechische toptalent Sara Beljek en moest ze diep gaan voor de titel. Uiteindelijk won Rus in twee sets: 7-6, 6-4. 

Vorig jaar maakte indruk op mij

In 2019 zegevierde Rus ook al in Den Haag. Toch maakte het toernooi van vorig jaar net iets meer indruk op haar, ook omdat ze naast het enkeltoernooi ook het dubbeltoernooi - met Krstina Mladenovic - won. ,,Er zat veel publiek op de tribunes en mijn familie en vrienden waren er ook bij. Ook daarom zal het toernooi van vorig jaar me altijd bij blijven.” 

Gespeeld in vijf continenten 

Rus staat in de mondiale top 60 en reist de hele wereld over voor toernooien. Dit jaar speelde ze al op vier verschillende continenten. Zo stond ze op de Australian Open en speelde ze toernooien in Europa, Amerika, Afrika en Azië. Dan is het prettig voor haar om ook weer eens in haar achtertuin te kunnen spelen. ,,Wat ook niet zo vaak voorkomt tijdens toernooien, is dat ik lekker thuis kan slapen. Dat gebeurt eigenlijk nooit.” 

Vol trots kondigde de organisatie van het toernooi aan dat Rus ook in 2024 weer naar de Rhijenhof komt. ,,Dit is onwijs gaaf. Arantxa is de nummer 1 van Nederland. Die wil je op je toernooi hebben. Vorig jaar is gebleken dat ze echt een publiekstrekker is. Arantxa is een inspiratiebron voor veel lokale talenten die aan het toernooi meedoen”, zegt Mark-Paul Burgersdijk over de komst van Rus. 

Heel fijn toernooi 

De Westlandse zelf kijkt ook al uit naar de editie van 2024 en vindt dat het toernooi veel voor het Nederlandse tennis betekent. ,,Het is een heel belangrijk toernooi voor de regio. Het is het enige toernooi van het land met zulk hoog prijzengeld", doelend op de verhoging van 40.000 naar 60.000 dollar bij de dames. ,,Dat maakt het extra aantrekkelijk voor betere spelers. Het toernooi is super georganiseerd en voor speelsters een heel fijn toernooi om te spelen.”